iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Rolada śmietankowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolady tej nauczyła mnie piec moja mama. Nie jest trudna w wykonaniu, a bardzo smakuje wszystkim. Można dodawać rożne kolory galaretek.

Rolada śmietankowa

Składniki:

Rolada śmietankowa

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada śmietankowa
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukry i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, wymieszać. Wyłożyć masę na wyłożoną papierem prostokątną blachę piec 15 min w temp. 170 stopni. Zdejmujemy z rolady papier Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, kremówkę ubijać pod koniec ubijania dodać cukier i ciepłą żelatynę ubijać dalej, wstawić na chwilę do lodówki żeby nie zgęstniała masa za mocno. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wstawić do lodówki żeby stężała, pokroić w kostkę.. Masę smarujemy na roladzie, na brzegu układamy kostki galaretki zwijamy. Wstawiamy do lodówki.