Sposób przygotowania:
Rolada z kaszy gryczanej wg Milutkiej
Mleko przelewamy do rondelka ,zagotowujemy,wsypujemy do mleka sypką kasze prażoną ,przykrywamy rondelek i czekamy aż kasza wchłonie mleko.Odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaki obieramy ,gotujemy do miękkości ,odcedzamy i tłuczemy ,a następnie zimne mielimy w maszynce do mięsa,(albo najlepiej jeśli zostaną z "wczorajszego" obiadu - ja tak zrobiłam)Do zmielonych ziemniaków dodajemy serek twarożkowy ,też musi być zmielony ja nie mieliłam bo "mój ulubiony" jest idealny ,wbijamy jajka i dodajemy ostudzoną kaszę ,masło topimy na patelni i też dodajemy do masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem ,całą masę dokładnie wyrabiamy aż do połączenia składników.
Z masy formujemy wałek (masa jest dosyć lepka,więc można idealnie uformować),owijamy pergaminem do pieczenia ciasta i wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 min w temp 180*.
Sos grzybowy :Cebulę obieramy ,siekamy w kosteczkę i przesmażamy na masełku,dodajemy rozmrożone grzyby ,dusimy około 20 min możemy podlać 1/2 szklanki wody jeśli jest potrzeba doprawiamy szczyptą kucharka lub samą solą i pierzem wlewamy śmietanę i zagotowujemy.Odstawiamy z ognia . Sos jest gotowy. Upieczoną roladę kroimy na plastry ,polewamy sosem grzybowym i podajemy . Niebo w gębie!
Ziemniaki obieramy ,gotujemy do miękkości ,odcedzamy i tłuczemy ,a następnie zimne mielimy w maszynce do mięsa,(albo najlepiej jeśli zostaną z "wczorajszego" obiadu - ja tak zrobiłam)Do zmielonych ziemniaków dodajemy serek twarożkowy ,też musi być zmielony ja nie mieliłam bo "mój ulubiony" jest idealny ,wbijamy jajka i dodajemy ostudzoną kaszę ,masło topimy na patelni i też dodajemy do masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem ,całą masę dokładnie wyrabiamy aż do połączenia składników.
Z masy formujemy wałek (masa jest dosyć lepka,więc można idealnie uformować),owijamy pergaminem do pieczenia ciasta i wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 min w temp 180*.
Sos grzybowy :Cebulę obieramy ,siekamy w kosteczkę i przesmażamy na masełku,dodajemy rozmrożone grzyby ,dusimy około 20 min możemy podlać 1/2 szklanki wody jeśli jest potrzeba doprawiamy szczyptą kucharka lub samą solą i pierzem wlewamy śmietanę i zagotowujemy.Odstawiamy z ognia . Sos jest gotowy. Upieczoną roladę kroimy na plastry ,polewamy sosem grzybowym i podajemy . Niebo w gębie!
edytaha
A że półmisek na pewno jest mój, to go zabieram razem z jednym plastrem rolady :)
2milutka
Nie Edytko półmisek na pewno mój...ale poczęstuję Cię :)))
zbysiowa
2milutka
Dziękuję;)