Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z cielęciny z farszem chlebowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W taki sposób można przygotować inne mięso bez kości.

Rolada z cielęciny z farszem chlebowym

Składniki:

Rolada z cielęciny z farszem chlebowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z cielęciny z farszem chlebowym
Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż tak aby powstał płat mięsa. Zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Suszone śliwki zalać winem. Posiekaną cebulę i boczek podsmażyć na rozgrzanym smalcu, wsypać chleb, bułkę tartą, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, pokrojone śliwki, zioła, przyprawy, jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Na przygotowane mięso wyłożyć farsz, zwinąć w roladę, obwiązać bawełniana nitką, włożyć do brytfanny.Oliwę wymieszać z angielskim zielem, posmarować mięso, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni, około 50-60 minut, polewając od czasu do czasu, sokiem z pomarańczy i powstałym sosem.