Sposób przygotowania:
Rolada z dorsza
Namoczoną w mleku i odciśniętą bulkę zemleć w maszynce wraz z lekko rozmrożonymi filetami. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu, dodać zmieloną masę, jajo, doprawić pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Na zmoczoną w zimnej wodzie płócienną serwetę wyłożyć masę, uformować wałek, zwinąć i związać końce sznurkiem. Przygotować specjalne naczynie do gotowania ryb. Ułożyć roladę na wkładce, wstawić do naczynia, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, zalać wrzącą osoloną wodą. Gotować na wolnym ogniu godzinę. Następnie przestudzić w wywarze, wyjąć razem z wkładką, ostrożnie rozwiązać serwetę, pokroić roladę na plastry grubości 1,5-2 cm. Podawać na gorąco z sosem (np. pomidorowym, chrzanowym, koperkowym) oraz ziemniakami i surówką lub na zimno z ostrymi zimnymi sosami (np. tatarskim lub greckim).