Sposób przygotowania:
Rolada z mięsa mielonego
Bułki namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić i umyć. Małe zostawić w całości, większe pokroić w plastry. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i dodać grzyby, dusić kilka minut. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, kajzerki odcisnąć. Do mięsa dodać jajka, odciśnięte bułki, cebulę, wyrobić na gładką masę. Przygotować keksówkę (najlepiej żaroodporną). Mięsną masę rozłożyć na stolnicy, uformować kwadrat o boku pasującym do długości keksówki. Na środek masy wyłożyć grzyby, zwinąć w rulon, przełożyć do foremki. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciepłą roladę podawać z sosem grzybowym i ziemniakami, dobra jest także jako dodatek do pieczywa. Roladę można przyrządzić z samych pieczarek.