Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rolada z mięsa wieprzowego ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Roladę można zrobić z mięsa z szynki.

Rolada z mięsa wieprzowego ze szpinakiem

Składniki:

Rolada z mięsa wieprzowego ze szpinakiem

 

  • schab bez kości 1,5 kg
  • szpinak mrożony 1/2 kg
  • kiełbasa wiejska 15 dag
  • marchew 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 szt
  • oliwa 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa wieprzowego ze szpinakiem
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozkroić nożem tak aby powstał duży płat. Następnie rozbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz. Marchewkę obrać. Kiełbasę, paprykę i marchew pokroić w kostkę. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, dodać jajko, przyprawić maggi, solą i pieprzem, wymieszać. Na płacie mięsa rozsmarować szpinak, rozłożyć marchew, kiełbasę i paprykę. Mięso zwinąć w roladę, obwiązać sznurkiem i zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Obsmażoną roladę włożyć do rękawa, skropić wodą i piec około 1 godz w temp 160 stopni. Po godzinie rozciąć rękaw i piec na rumiano.