Sposób przygotowania:
Rolada z wisienką
Ciasto: Jajka rozbijam oddzielam żółtka od białek. Białka przekładam do miski i ubijam na puszystą pianę z cukrem oraz szczyptą soli,następnie dodaję żółtka i mieszam,na najniższych obrotach. Mąkę ziemniaczaną mieszam z proszkiem do pieczenia i wsypuję powoli po łyżce do masy cały czas delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylewam na wyłożona pergaminem dużą blachę,rozprowadzam szpatułką równomiernie wkładam ciasto do piekarnika i piekę 12-15 minut w temp 180*c po czym wyciągam i gorące wykładam na wilgotną czystą ściereczkę kuchenną i zawijam w rulon,zostawiam do wystygnięcia .W tym czasie robię krem.
Krem: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzona śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem,dodaję serek mascarpone wlewam cienkim strumieniem letnią żelatynę i dodaję do masy wydrylowane i osączone z soku wiśnie całość mieszam do połączenia. Zimną roladę odwijam smaruję kremem i zawijam ponownie w rulon.
Robię polewę: Do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzić chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę . Tak przygotowaną polewą dekorować ciasta od razu po przyrządzeniu. Udekorowane ciasto odstawiam w zimne miejsce do schłodzenia. Smacznego!
Krem: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzona śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem,dodaję serek mascarpone wlewam cienkim strumieniem letnią żelatynę i dodaję do masy wydrylowane i osączone z soku wiśnie całość mieszam do połączenia. Zimną roladę odwijam smaruję kremem i zawijam ponownie w rulon.
Robię polewę: Do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzić chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę . Tak przygotowaną polewą dekorować ciasta od razu po przyrządzeniu. Udekorowane ciasto odstawiam w zimne miejsce do schłodzenia. Smacznego!
jaNina
2milutka
ja też lubię:)
kołczu
2milutka
Dzięki:)