p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Rolada ze szczupaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rolada ze szczupaka z dodatkiem galantyny

Rolada ze szczupaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada ze szczupaka

 

  • 2 kg szczupaka
  • 1 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kostka warzywna
  • 1 jajko
  • szczypta chilli
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • sól
  • 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw ( m.in czerwona papryka, czosnek i inne)
  • sałata, pomidory koktajlowe,natka pietruszki do dekoracji i galareta rybna

 

Sposób przygotowania:

Rolada ze szczupaka
Rozmrażamy szczupaka. Ze szczupaka, który był wcześniej oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę i filetujemy. Mięso przekładamy do elektrycznego rozdrabniacza. odkładamy. Do garnka z wodą wkładamy kręgosłup szczupaka oraz obraną marchewkę i pietruszkę, wsypujemy ziele angielskie i liście laurowe, kostkę warzywną i gotujemy, Gdy marchewka i pietruszka będą miękkie wyciągamy z wywaru i przekładamy je do rozdrabniacza i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, posypujemy szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, wsypujemy po 2 łyżki kaszki manny i kaszy kukurydzianej, całość dokładnie łączymy. Rozkładamy folię spożywczą, układamy masę rybną, formujemy długi baton, wyrównujemy i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru uformowaną masę ze szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy rolada wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia usuwamy folię, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galantynę, którą zostawiłam do dekoracji.
Rolada ze szczupaka
Ze szczupaka, który był wcześniej oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę
Rolada ze szczupaka
doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, dodajemy kaszę
Rolada ze szczupaka
formujemy długi baton, wyrównujemy i dokładnie go zawijamy folią
Rolada ze szczupaka
delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku