Sposób przygotowania:
Rolada ziemniaczana
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i jeszcze ciepłe ugnieść. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie pieczarki i cebulę pokroić w kostkę lub półtalarki. Lekko podsmażyć. Odstawić. Teraz kroimy sobie ser żółty na plasterki ok pół cm grubości. Gdy ziemniaki mamy już zimne dodajemy do nich jajka, mąki sól, pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę. Następnie wykładamy na stolnicę i formujemy kwadrat. Na rozwałkowane ziemniaki układamy plasterki sera a na ser wykładamy pieczarki i cebulę. Całość zwijamy jak roladę i przekładamy do keksówki i do piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni. Z 5 minut przed wyjęciem z piekarnika można na roladę położyć kilka plastrów sera lub zetrzeć na tarce. Podawać z surówką
45Kazik
Zmniejszę ilość cebuli, za to dosypię suszonego szczypioru do masy ziemniaczanej
tokijka