reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Roladki na włoską nutę

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wyszło pysznie, choć do sosu mogłam dać więcej papryki.

Roladki na włoską nutę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki na włoską nutę

 

  • 1 kg schabu

 

  • kilka liści kapusty włoskiej

 

  • 1 papryka czerwona- po połowie do mięsa i sosu

 

  • po 1 suszonym pomidorku

 

  • ser typu capresi lub mozzarella

 

  • cebula

 

 

 

  • kilka gałązek tymianku

 

  • sos paprykowy, można ominąć

 

 

 

 

  • magga w płynie ( można ominąć)

Sposób przygotowania:

Roladki na włoską nutę
Umyte liście kapusty parzymy przez kilka minut w osolonej wodzie- odcedzamy i studzimy. Schab dzielimy na plastry ( u mnie 8) dość cienko, ale delikatnie rozbijamy.Każdy kawałek smarujemy sosem paprykowym ( lub ajwarem) posypujemy solą pieprzem i suszonym czosnkiem. Układamy kolejno kapustę włoską, plasterki sera, pomidor suszony i kawałek czerwonej papryki. Zwijamy w roladkę i spinamy. Mięso obtaczamy w mące i smażymy ze wszystkich stron na gorącym oleju. Podlewamy wodą ( można bulionem lub wywarem), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i przyprawiamy solą i pieprzem. Ja od razu dodaję serek topiony- jeżeli używacie śmietanę to dodajemy ją na końcu. Wszystko razem dusimy do miękkości ( szybkowar 15 minut) Gdy roladki są już gotowe usuwamy spinacze, a sos miksujemy ( dodajemy śmietanę). Nie dodaję już mąki - to już jak kto woli.
Roladki na włoską nutę
Etap 1Miałam swoją kapustę włoską- małą, bo ekologiczną bez nawozu, z większych wystarczy po pół liścia na roladkę