Sposób przygotowania:
Roladki na włoską nutę
Umyte liście kapusty parzymy przez kilka minut w osolonej wodzie- odcedzamy i studzimy. Schab dzielimy na plastry ( u mnie 8) dość cienko, ale delikatnie rozbijamy.Każdy kawałek smarujemy sosem paprykowym ( lub ajwarem) posypujemy solą pieprzem i suszonym czosnkiem. Układamy kolejno kapustę włoską, plasterki sera, pomidor suszony i kawałek czerwonej papryki. Zwijamy w roladkę i spinamy. Mięso obtaczamy w mące i smażymy ze wszystkich stron na gorącym oleju. Podlewamy wodą ( można bulionem lub wywarem), dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i przyprawiamy solą i pieprzem. Ja od razu dodaję serek topiony- jeżeli używacie śmietanę to dodajemy ją na końcu. Wszystko razem dusimy do miękkości ( szybkowar 15 minut) Gdy roladki są już gotowe usuwamy spinacze, a sos miksujemy ( dodajemy śmietanę). Nie dodaję już mąki - to już jak kto woli.
Ela Dz
reanja
No to częstuj się !