Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Roladki schabowe w bordowych kapturkach

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pieczone roladki w kapturkach, z nadzieniem z pesto, papryką i żółtym serem.

Roladki schabowe w bordowych kapturkach

Składniki:

Roladki schabowe w bordowych kapturkach

 

  • schab b/k - 4 plastry,
  • papryka żółta - 1 duża,
  • pesto czerwone - kilka łyżeczek,
  • ser żółty - np. Emmentaler 30-50g,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka mielona,

 

  • Sos:
  • czosnek - duży ząbek,
  • ocet balsamiczny - łyżeczka,
  • sos sojowy ciemny - łyżka,
  • przecier pomidorowy - łyżka,
  • cukier puder - łyżeczka,
  • pieprz ziołowy - szczypta,
  • sól - szczypta,
  • oliwa - 2 łyżki,

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe w bordowych kapturkach
Schab umyć, osuszyć i rozbić cienko pod folia. Ser pokroić na 4 prostokatne kawałki. Paprykę obrać, umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na długie, dość cienkie słupki. Dwa słupki przekroić wszerz na pól. Każdy plaster posolić i posypać pieprzem z obu stron. Jedna ze stron posypujemy papryka mielona i smarujemy pesto na całej powierzchni, używając 1-2 łyżeczki pesto. Na węższym z końców mięsa, kładziemy po 2 przekrojone słupki papryki, a w powstały środek kładziemy kawałek sera. Zwijamy dość ciasno roladki i przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając je jedna przy drugiej. Wokół każdej roladki, kładziemy słupki żółtej papryki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do szklanki wlewamy oliwę, dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz i czosnek, mieszamy. Powstałym gęstym sosem polewamy każdą roladkę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem z folii w 180-190 stopniach przez około godzinę. Na 15 minut przed zakończeniem, wyciągamy folię i dalej pieczemy bez przykrycia. Pozostawiamy przez 5 minut w wyłączonym piekarniku.