Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z figami i morelami
Namoczyć figi i morele. Kotlety ,,potraktować" tłuczkiem do mięsa uważając by nie przeciąć mięsa .Mają być równe cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posypać papryką mieloną po szczypcie na każdą stronę kotleta . Na każdym ułożyć po 2 figi i 2 morele. Zawinąć brzegi i zwinąć roladki. Zawiązać nicią do mięs. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kistek Kafiru i obsmażyć roladki na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do małego garnuszka z grubym dnem. Pokroić w paseczki pozostałe morele i figi i wrzucić do roladek. Zalać wodą, dołożyć tamaryndowiec i galangal. Przykryć i dusić do miękkości na małym gazie. Płyn powinien odparować do objętości 1/3 szklanki . Wlać mleczko kokosowe - zagotować . Doprawić do smaku sosem sojowym jasnym. Wyjąć roladki i usunąć nici .Przekroić roladki na skos tak by było widać nadzienie. Podawać z ryżem na sypko ( może być gotowany na mleczku kokosowym z bulionem warzywnym ). * Tamaryndowiec daje lekko kwaśny posmak- jeśli nie mamy go można spokojnie doprawić na końcu sos odrobiną soku z cytryny ** Galangal ma smak delikatniejszy od imbiru- można go nim zastąpić ( nawet szczyptą suszonego w proszku) *** Kafir można zastąpić odrobiną suszonej skórki cytrynowej **** Mleczko kokosowe można sobie zrobić samemu w domu miksując kilka łyżek wiórek kokosowych z kilkoma łyżkami wody w malakserze na ,,paćkę" , a potem wyciskając je przez gazę.