Sposób przygotowania:
Roladki w borówkach i kapuście.
Przygotować sos; Bulion zagotować, dodać śliwki wcześniej namoczone i pokrojone . pogotować 10 min , zmiksować blenderem . doprawić do smaku solą i pieprzem.. zagęścić mąką kukurydzianą.Kilka liści kapusty zdjąć w całości (do wyłożenia garnka) ćwierć kapusty posiekać, obgotować . Cebulę przyrumienić, dodać obgotowaną kapustę, przyprawić do smaku poddusić kilka minut , posypać płatkami owsianymi i odstawić do wystudzenia. Dodać jajko i wymieszać. Mięso nadziać nadzieniem, spiąć wykałaczkami w paczuszki i obsmażyć z obu stron. W garnku podlać ok pól szkl wody i łyżkę oleju Wyłożyć garnek liśćmi kapusty i do środka ułożyć nadziane paczuszki. Jeżeli zostało nam nadzienie można wrzucić do środka, Na wierzch ułożyć borówki i przykryć całość liśćmi kapusty.. Dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Podawać z mizerią i w wersji nie dietetycznej z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.
cherry