jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Roladki wieprzowe z farszem paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczne paprykowe roladki duszone w winie i pomidorach będą smakowały zarówno z kluseczkami jak i ryżem czy kaszą.

Roladki wieprzowe z farszem paprykowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Roladki wieprzowe z farszem paprykowym

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
  • pół szklanki wytrawnego białego wina

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z farszem paprykowym
Mięso z szynki (kulka) kroimy w poprzek włókien w prostokątne plastry (maksymalna grubość - 1 cm), ścinki odkładamy do zmielenia. Rozbijamy płaty mięsa tłuczkiem. Obieramy cebule, czosnek i paprykę. Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka. Boczek mielimy w maszynce wraz ze ścinkami mięsa, obranym czosnkiem i 1 cebulą. Dodajemy pieprz czarny grubo mielony,paprykę, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku). Mieszamy dokładnie . Każdy płat skrapiamy sosem sojowym, nakładamy na połowę farsz,nakładamy paski papryki i piórka cebuli po czym zwijamy od strony farszu w roladę. Związujemy każdą sztukę nitką lub spinamy szpileczką do zrazów, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Po chwili podlewamy roladki winem. Dusimy rolady na małym ogniu uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Po 30 minutach oprószamy rolady bazylią zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy je do miękkości. Podczas duszenia uzupełniamy odparowaną wodę. Przed podaniem sprawdzamy czy sos jest doprawiony, jeśli nie dodajemy odpowiednich przypraw.
Roladki wieprzowe z farszem paprykowym
Mięso z szynki (kulka) kroimy w poprzek włókien w prostokątne plastry (maksymalna grubość - 1 cm)
Roladki wieprzowe z farszem paprykowym
Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka.