Sposób przygotowania:
Roladki wieprzowe z farszem paprykowym
Mięso z szynki (kulka) kroimy w poprzek włókien w prostokątne plastry (maksymalna grubość - 1 cm), ścinki odkładamy do zmielenia. Rozbijamy płaty mięsa tłuczkiem. Obieramy cebule, czosnek i paprykę. Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka. Boczek mielimy w maszynce wraz ze ścinkami mięsa, obranym czosnkiem i 1 cebulą. Dodajemy pieprz czarny grubo mielony,paprykę, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku). Mieszamy dokładnie . Każdy płat skrapiamy sosem sojowym, nakładamy na połowę farsz,nakładamy paski papryki i piórka cebuli po czym zwijamy od strony farszu w roladę. Związujemy każdą sztukę nitką lub spinamy szpileczką do zrazów, a następnie obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Po chwili podlewamy roladki winem. Dusimy rolady na małym ogniu uzupełniając sos odrobiną wody od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Po 30 minutach oprószamy rolady bazylią zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy je do miękkości. Podczas duszenia uzupełniamy odparowaną wodę. Przed podaniem sprawdzamy czy sos jest doprawiony, jeśli nie dodajemy odpowiednich przypraw.