Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Roladki z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polane sosem roladki podawać z ryżem albo ziemniakami puree.

Roladki z indyka

Składniki:

Roladki z indyka

 

  • 800 g filetu z indyczej piersi
  • 3 łyżki pasty paprykowej
  • 1 pęczek estragonu
  • 100 g pokrojonej w paski wędzonej szynki
  • 2 pokrojone w drobną kostkę cebule
  • 100 g startego twardego sera (np. ementalera)
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 1/4 l bulionu z drobiu
  • 50 g śmietany
  • zagęszczacz do sosów

Sposób przygotowania:

Roladki z indyka
Z mięsa wyciąć cztery kawałki na roladki. Posolić je, popieprzyć i posmarować pastą paprykową. Listki estragonu oberwać z gałązek, połączyć je z wędzoną szynką, pokrojoną cebulą, startym serem oraz Creme fraiche. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą posmarować płaty mięsa, zwinąć je w roladki i spiąć wykałaczkami. Roladki piec na gorącym (najlepiej sklarowanym) maśle albo smalcu - po około 5 minut z każdej strony. Następnie dolać do nich bulion z drobiu i gotować dalsze 10 minut. Gotowe roladki postawić w ciepłym miejscu. Pozostały po roladkach sos lekko podgrzać, dodać do niego śmietanę i znowu zagotować, a następnie zagęścić i doprawić do smaku solą i pieprzem.