Sposób przygotowania:
Roladki z indyka nadziewane wątróbką
Wątróbki umyć,oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 8-10 porcji, zbić tłuczkiem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i wątróbki, usmażyć, ptzyprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat miesa nałożyć po trochę farszu i zwinąć w roladki. Zpiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nitką. Obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Usmażone roladki przełożyć do rondla, wlać 1 szkl wody, dodać kostkę rosołową i dusić pod przykryciem do miękkości. Smietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z kluskami śląskimi lub z kopytkami i surówką.