wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Roladki z jajkiem w sosie musztardowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Gwarancja dobrago smaku! Mała odmiana tradycyjnych roladek:)

Roladki z jajkiem w sosie musztardowym

Składniki:

Roladki z jajkiem w sosie musztardowym

 

  • 4 plastry schabowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek (korniszon, kiszony lub w musztardzie)
  • 1 duża cebula
  • musztarda (sarepska)
  • sól, pieprz
  • kucharek
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • ziele angielskie (3 ziarenka)
  • lisć laurowy
  • czosnek w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka i śmietanka do zagęszczenia sosu
  • nici do zawijania roladek

Sposób przygotowania:

Roladki z jajkiem w sosie musztardowym
Schab rozbijamy na cienkie kotlety (przez folię), posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, smatujemy musztardą, układamy całe jajko, obok po ćwiartce ogórka, zawiajmy, wiążemy nitką.

Cebulę kroimy w kostke.

Smażymy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony, w trakcie smażenia posypujemy je ziołami prowansalskimi, jak zaczną się lekko przypiekać dodajemy pokrojoną cebulę, zmniejszamy ogień, smażymy aż cebulka sie zarumieni.

Zalewamy roladki 1,5 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, łyżeczkę kcharka, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Wyjmujemy roladki, zdejmujemy nici, pozostały sos zagęszczamy mąką i śmietanką (ja dolałam 0,5 szklanki wody jeszcze), dodajemy łyżeczkę musztardy, gotujemy chwilkę. Sos gotowy:)



Podawać z ziemniaczkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!!!!