Sposób przygotowania:
Roladki z porem i papryka
Rybe rozmrozic, skropic obficie sokiem z cytryny i z obu stron posypac wegeta. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cukinie pokroic w krazki, delikatnie opruszyc sola. Pora pokroic na 5 równych odcinków, delikatnie opruszyc sola i sparzyc. Papryke pokroic na 5 równych czesci i sparzyc, czosnek przecisnac przez praske. Kazdy filet posmarowac maslem, na calej dlugosci. Tuz przy nasadzie ogona, polozyc po kawalku pora i papryki i zwijac rybe ciasno w rulon, po czym spiac drewniana wykalaczka. Podobnie postapic z pozostalymi filetami. W 2/3 szklanki wody, rozpuscic lyzeczke wegety (lub zamiennie polowe kostki bulionowej), dodac oliwe, 2 lyzki koncentratu pomidorowego, lekko kopiasta lyzke cukru, zmiazdzone zabki czosnku, lyzke sosu sojowego, lyzeczke soku z cytryny, odorbine chilli, niepelna lyzeczke papryki w proszku, szczypte pieprzu, wszystko wymieszac. Roladki ulozyc dosc ciasno w zaroodpornym naczyniu, miedzy rybe ulozyc krazki cukinii, calosc polac sosem pomidorowym i posypac oregano. Rozgrzac piekarnik, wstawic do niego naczynie z roladkami i zapiekac przez 35 minut w 180-190 stopniach, co jakis czas podlewajac wszystko wytworzonym sosem. Podawac na goraco. Tuz przed zakonczeniem pieczenia, mozna posypac roladki startym, zóltym serem.
wedith1
luna
msewka