Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Roladki z porem i papryka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapiekane z cukinia, w sosie pomidorowo-czosnkowym.

Roladki z porem i papryka

Składniki:

Roladki z porem i papryka

 

  • 5 platów filetów rybnych mintaja lub soli,
  • mala, mloda, bezpestkowa cukinia,
  • swieza czerwona papryka,
  • por,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • 4 lyzki oliwy,
  • 2/3 szklanki wody,
  • ok 50g miekkiego masla,
  • sól, pieprz, cukier, wegeta, sos sojowy ciemny, sok z cytryny, cukier, odorbina chilli, papryka slodka
  • krótkie, drewniane wykalaczki.

Sposób przygotowania:

Roladki z porem i papryka
Rybe rozmrozic, skropic obficie sokiem z cytryny i z obu stron posypac wegeta. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Cukinie pokroic w krazki, delikatnie opruszyc sola. Pora pokroic na 5 równych odcinków, delikatnie opruszyc sola i sparzyc. Papryke pokroic na 5 równych czesci i sparzyc, czosnek przecisnac przez praske. Kazdy filet posmarowac maslem, na calej dlugosci. Tuz przy nasadzie ogona, polozyc po kawalku pora i papryki i zwijac rybe ciasno w rulon, po czym spiac drewniana wykalaczka. Podobnie postapic z pozostalymi filetami. W 2/3 szklanki wody, rozpuscic lyzeczke wegety (lub zamiennie polowe kostki bulionowej), dodac oliwe, 2 lyzki koncentratu pomidorowego, lekko kopiasta lyzke cukru, zmiazdzone zabki czosnku, lyzke sosu sojowego, lyzeczke soku z cytryny, odorbine chilli, niepelna lyzeczke papryki w proszku, szczypte pieprzu, wszystko wymieszac. Roladki ulozyc dosc ciasno w zaroodpornym naczyniu, miedzy rybe ulozyc krazki cukinii, calosc polac sosem pomidorowym i posypac oregano. Rozgrzac piekarnik, wstawic do niego naczynie z roladkami i zapiekac przez 35 minut w 180-190 stopniach, co jakis czas podlewajac wszystko wytworzonym sosem. Podawac na goraco. Tuz przed zakonczeniem pieczenia, mozna posypac roladki startym, zóltym serem.