Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Roladki z ryżem po...buracku ;)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wspaniały pomysł na ryż, jako uzupełnienie potrawy

Roladki z ryżem po...buracku ;)

Składniki:

Roladki z ryżem po...buracku ;)

 

  • ROLADKI:
  • 6 plastrów schabu wieprzowego bez kości
  • 6 pasków wędzonej kiełbasy
  • mała cebula
  • pół pomidora
  • ser topiony ze szczypiorkiem
  • sól morska
  • ostra mielona papryka
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta pomieszana z suszonymi warzywami i mąką pszenną do panierowania
  • RYŻ:
  • 200g, czyli 2 torebki ryżu parboiled
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki suszonych buraków
  • 1 łyżka suszonych warzyw (albo przyprawy uniwersalnej, jeśli używacie)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • zioła dalmatyńskie
  • 2 szklanki bulionu (lub wody)
  • DODATKOWO:
  • olej rzepakowy lub inny
  • masło

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z ryżem po...buracku ;)
Schab rozklepać cienko przez folię, posolić, posypać papryką, układać na początku każdego kawalek sera, pasek kiełbasy, pomidora i trochę cebuli. Zwijamy roladki, obtaczamy w jajku i panierce, a następnie smazymy na złocisto na małym ogniu, na głębokim oleju. W małym rondlu na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać do niej ryż i smażyć razem 10 minut, mieszając dość często, podlewając troszkę olejem w razie potrzeby. Po 10 minutach zalać bulionem, dosypac buraczki i przyprawy, wymieszać i gotować aż ryż będzie gotowy, w razie potrzeby podlac wodą, żeby się nie przypalił.