Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Roladki ze schabu :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Schab duszony w sosie z dodatkiem papryki .

Roladki ze schabu :

Składniki:

Roladki ze schabu :

 

 

  • 2 kotlety schabowe bez kości ( takie po 15 dag )
  • 2 cebule
  • 6 kapeluszy grzybów suszonych
  • 2 łyżki pokrojonej drobno papryki świeżej
  • 1 korniszon
  • 2 kawałki wędzonki ( słupki 1 cm na 3 cm )
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • pieprz mielony
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Roladki ze schabu :
Schab rozbić tłuczkiem do mięsa .Popieprzyć , posmarować musztardą , skropić sosem sojowym . Grzyby namoczyć . Cebulkę ( 1 sztukę ) podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Na każdy płat mięsa położyć podsmażona cebulkę , łyżkę pokrojonej papryki , kawałek grzybka , wędzonkę i ½ korniszona .Zwinąć mięso w roladę .Obwiązać nicią i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju .Przełożyć do rondelka .Dodać pokrojoną w piórka drugą cebulę , pokrojone grzyby, liść laurowy , ziele angielskie, masło .Zalać wodą z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. Podawać z kaszą gryczaną na sypko.