VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięso na Kaszubach traktowane było jak rarytas i jadano je tylko podczas niedzielnych obiadów. Takie nadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa.

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym

 

  • 0,8 kg schabu wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g zupy pieczarkowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • Olej do skropienia

 

Sposób przygotowania:

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy zupę pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem.
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym
Rarytas mięsny w kuchni Kaszubskiej