Sposób przygotowania:
Rolady ślaskie wieprzowe badz wołowe
mięso myjemy, kroimy na płaty tak na 140g czy kto jak lubi mniejsze czy większe...
tłuczemy na bardzo cienkie ważne by boki były najbardziej cienkie lepiej będzie nam
się zwijać, przyprawiamy mięso i smarujemy musztardą boczek cebule ogórek kroimy w nie
dużą kostkę po czym dajemy na mięso zwijamy w razie problemów pomagamy sobie z nożem.
zwijamy dratwa bądz przepuszczamy przez rurkę do specjalnej siatki. na patelni rozpuszczamy
smalec smażymy pojedyńczo z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przekładamy
rolady do rondelka i zalewamy pół na pół wody i wywaru tak żeby przykryło nam mięso,
wrzucamy 3 pokrojone cebule obojętne jak je kroimy, czosnek,ziele angielskie i liść laurowy,
pare kulek pieprzu, zdjętą wcześniej skórę z boczku sypiemy troche vegety i przykrywamy
żeby nam się dusiło około 2 godzin na małym ogniu. wyjmujemy rolady przecedzamy wywar z
nich cebule przecieramy przez sito. można jeszcze podsmażyć rolady po czym wyjąc je i zalać
naczynie wywarem żeby zmyć to co nam się lekko przypaliło uzyskamy lepszy kolor. wywar
gotujemy rozrabiamy mąke z wodą hartujemy i zagęszczamy dodajemy śmietanę którą również
hartujemy. doprawiamy do smaku magą pieprzem..
tłuczemy na bardzo cienkie ważne by boki były najbardziej cienkie lepiej będzie nam
się zwijać, przyprawiamy mięso i smarujemy musztardą boczek cebule ogórek kroimy w nie
dużą kostkę po czym dajemy na mięso zwijamy w razie problemów pomagamy sobie z nożem.
zwijamy dratwa bądz przepuszczamy przez rurkę do specjalnej siatki. na patelni rozpuszczamy
smalec smażymy pojedyńczo z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przekładamy
rolady do rondelka i zalewamy pół na pół wody i wywaru tak żeby przykryło nam mięso,
wrzucamy 3 pokrojone cebule obojętne jak je kroimy, czosnek,ziele angielskie i liść laurowy,
pare kulek pieprzu, zdjętą wcześniej skórę z boczku sypiemy troche vegety i przykrywamy
żeby nam się dusiło około 2 godzin na małym ogniu. wyjmujemy rolady przecedzamy wywar z
nich cebule przecieramy przez sito. można jeszcze podsmażyć rolady po czym wyjąc je i zalać
naczynie wywarem żeby zmyć to co nam się lekko przypaliło uzyskamy lepszy kolor. wywar
gotujemy rozrabiamy mąke z wodą hartujemy i zagęszczamy dodajemy śmietanę którą również
hartujemy. doprawiamy do smaku magą pieprzem..