Sposób przygotowania:
Rolmopsy Dominiki
Płaty opłukać, zalać 3 litrami zimnej wody, moczyć około 6-8 godzin, osączyć. Ogórki obrać, pokroić w słupki. Cebulę obrać, posiekać. Każdy płat śledziowy posmarować musztardą, położyć kawałki ogórów i trochę cebuli, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Przygotować zalewę. Ocet, 2 szklanki wody z solą, cukrem i przyprawami zagotować. Pozostawić na około 10 minut, aż zalewa przestygnie, następnie zalać ułożone w szklanym naczyniu rolmopsy. Odstawić na 1-2 dni. Przed podaniem przygotować sos. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, dodać poszatkowaną dymkę ze szczypiorkiem, pokrojone w kostkę grzybki, posiekaną paprykę chili oraz szczyptę soli. Rolmopsy ułożyć na talerzu, polać sosem i wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.