Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Rolo-coś ,,

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gdzieś wpadło mi w oczy zdjęcie łososia zawiniętego w szynkę wędzona z ryżem w środku. Postanowiłam wykorzystać pomysł.

,,Rolo-coś ,,

Składniki:

,,Rolo-coś ,,

 

  • 4 plasterki , cienkie i długie szynki wędzonej na zimno ( np Jamon Serano )
  • 2 cienkie , szerokie kotlety schabowe bez kości
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 5 dag ryżu długoziarnistego
  • szczypta kurkumy
  • 1 kostka rosołowa drobiowa ( używam Knorra )
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki pokrojonej drobno czerwonej papryki
  • 2 łyżki pokrojonej drobno żółtej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju ( z pestek winogron )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3,5 szklanki wody
  • sos do pieczeni jasny Knorra

 

Sposób przygotowania:

,,Rolo-coś ,,
Ułożyć obok siebie szynkę ( tak by utworzyć jeden duży płat. Na to położyć kotlety schabowe , a na nich pierś z kurczaka. Posolić i popieprzyć. Posypać warstwa kopru. Na koper wyłożyć ugotowany ryż .A na niego wymieszaną pokrojoną paprykę .
Delikatnie zawinąć roladę ( nie przejmować się tym , że część ryżu przy zwijaniu wypada ) .Obwiązać nicią do mięs tworząc na roladce siatkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladę na rumiano z obu stron. Przełożyć razem z tłuszczem do garnuszka .Na patelnię wlać 2 szklanki wody , zagotować i przelać do mięsa .
Dusić na małym gazie ok 1 godziny .Wyjąć mięso i delikatnie usunąć nitki. Pokroić na porcje pod skosem. Wywar z duszenia mięsa zaprawić sosem jasnym do pieczeni do smaku i gęstości. Można dodać trochę słodkiej śmietanki.