Sposób przygotowania:
Rosół z ziemniakami i kurkami
Cebulę, marchew, por obrać- umyć i opiec na rumiano na patelni bez tłuszczu .Włożyć do garnka razem z resztą obranych warzyw .Dołożyć grzybek i przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk, lubczyk ).Mięso pokroić na porcje ( 8 części) i ułożyć w garnku z warzywami .Zalać wodą - lekko osolić i doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym gazie przez 2 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić ( powinno go zostać ok 1 litra ). Doprawić maggi . W czasie kiedy rosół się gotuje -oczyścić kurki i wrzucić je na patelnię z masłem. Smażyć delikatnie mieszając aż odparuje się sok który grzyby puściły , a kurki podsmażą się . Ugotować również ziemniaki w mundurkach - ostudzić i obrać. Pokroić w grube plastry. Do przecedzonego rosołu włożyć kurki i zagotować- gotować 5 minut . Na talerzach układać plastry ziemniaków , zalewać gorącym rosołem z grzybami tak by na każdą porcje przypadało ok.8 kurek - posypać natką pietruszki. * Aromat smażonych kurek przenika do rosołu - masło na którym smażyliśmy grzyby też jest o aromacie kurek - rozpuszcza się w rosole nadając mu fantastyczny smak.
Elficzna