Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Rozbratel wołowy na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis pochodzi od znajomej z Kanady. Wypróbowałam - nie żałuję

Rozbratel wołowy na ostro

Składniki:

Rozbratel wołowy na ostro

 

  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • łyżeczki liści tymianku, trybulki, soli, proszku chili, papryki, liści oregano, czosnku w granulkach, proszku cebulowego
  • 2,2 kg karkówki (z 4 żeberkami)
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, posiekane
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Rozbratel wołowy na ostro
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni.
W miseczce mieszamy mąkę z musztardą i przyprawami. Nacieramy mięso i wkładamy do brytfanny; polewamy sosem worcestershire i sosem sojowym. Mięso obkładamy warzywami i liściem laurowym. Polewamy winem. Pieczemy w zależności od pożądanej miękkości:
Mało wypieczone 27 minut na 454 g
Średnio wypieczone 34 minuty na 454 g
Wypieczone 44 minuty na 454 g


Sok z mięsa można użyć do przyrządzenia sosu.

Tagi:

rozbratel sosy