mikilukasza

mikilukasza

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Róże drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i efektowne róże drożdżowe z konfiturą lub powidłami.

Róże drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Róże drożdżowe

 

  • CIASTO:
  • ~~ 1 KG MĄKI
  • ~~ 3 ŻÓŁTKA
  • ~~ 3 JAJKA
  • ~~ 8 dag DROŻDŻY
  • ~~ 1 szklanka LETNIEGO MLEKA
  • ~~ 12 dag MASŁA
  • ~~ 5 dag CUKRU
  • ~~ SZCZYPTA SOLI
  • ORAZ:
  • ~~ TŁUSZCZ DO SMAŻENIA
  • DEKORACJA WYPIEKU:
  • ~~ CUKIER PUDER
  • ~~ KONFITURA LUB POWIDŁA

Sposób przygotowania:

Róże drożdżowe
* Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru sporządzamy rozczyn. * Odstawiamy do wyrośnięcia. * Masło roztapiamy, podgrzewając na małym ogniu (w rondelku, kubku). * Do mąki dodajemy żółtka, jajka, sól i rozczyn (uprzednio przygotowany). * Wyrabiamy ciasto, stopniowo wlewając rozpuszczone, trochę ostudzone masło. * Pozostawiamy do wyrośnięcia. * Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagniatamy. Czynność tę możemy powtórzyć nawet trzykrotnie by jak najwięcej "napowietrzyć" ciasto. * Następnie odrywamy z całej bryły dogodny kawałek i rozwałkowujemy go na placek grubości około 1cm. * Wykrawamy różnej wielkości krążki, np.: szklanką, literatką i kieliszkiem. * Krążki nacinamy na brzegach w trzech, czterech miejscach. * Sklejamy ze sobą (przyciskając palcem po środku każdego) po trzy krążki różnej wielkości. * Odkładamy na chwilę by przygotowane ciastka nabrzmiały. * Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu ( najlepiej oleju), rumieniąc z obu stron. * Dekorujemy konfiturą lub powidłami, umieszczając je w środku, w otworze na każdym ciastku. * Obsypujemy (przez sitko) cukrem pudrem.



P.S. Do ciasta można dodać 2 łyżki bądź mały kieliszek spirytusu lub czystej wódki, żeby róże nie chłonęły zbyt dużo tłuszczu.
Róże drożdżowe
Etap 1
Róże drożdżowe
Etap 2
Róże drożdżowe
Etap 3
Róże drożdżowe
Etap 4