thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, gęsta, rozgrzewająca zupa z soczewicy, cukinii i innych warzyw.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i cukinii

Składniki:

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i cukinii

 

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża biała cebula
  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora i selera
  • natka pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 mini kosteczki cebulowe
  • 2- 3 łyżeczki wegety
  • świeżo mielony pieprz
  • sos sojowy do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • jako dodatki kwaśna śmietana, natka pietruszki i boczek wędzony

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i cukinii
Wszystkie warzywa opłukać, obrać ( oprócz cukinii), pokroić dowolnie. Soczewicę zieloną i czerwoną wsypać do garnka, dodać marchew, pietruszkę, pora, selera, zalać 1,5 litra wrzątku, zagotować- gotować pod przykryciem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebule, plastry cukini, a pod koniec czosnek- podsmażyć 5 minut mieszając. Dodać do garnka z gotującą zupą. Dolać wrzątku tak, by przykryć cukinię. Gotować aż soczewica będzie miękka, pod koniec dodać ziemniaki- powinny być miękkie w 15- 20 minut. Gotową zupę doprawić wegetą, kosteczkami cebulowymi, pieprzem, sosem sojowym, kuminem, curry i kurkumą. Zupa przed dodaniem " żółtych " przypraw ma nieciekawy, szary kolor, po dodaniu robi się oliwkowa;) Zupę podawać w miseczkach, dekorować natką, śmietaną i podsmażonym na chrupko wędzonym boczkiem.