Sposób przygotowania:
Rozmarynowa śląska
Kiełbasę ponacinać w krateczkę . Cebulę pokroić w dość grube pół plasterki i zrumienić na suchej patelni .Dodać olej. Na cebulę dołożyć kiełbasę i podsmażyć na rumiano z obu stron tak by nacięcia się rozwinęły w ,, różyczkę". Owoce jałowca rozgnieść .Wrzucić na patelnię jałowiec ,rozmaryn, lubczyk . Dodać masło i wodę . Zagotować . Po 5 minutach gotowania usunąć rozmaryn .Dusić dalej kilkanaście minut na małym gazie z uchyloną pokrywką by woda odparowała ( ma zostać trochę aromatycznego sosu ). Wyłowić z sosu jałowiec. Dolać śmietankę i gotować na malutkim gazie aż zagęści sos . Doprawić do smaku pieprzem i solą . Podawać z pieczonymi ziemniakami , kluskami lub pieczywem.
marietta