Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rozmarynowa śląska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo szybki posiłek ( obiad- kolacja ) . Ratuję się takimi pomysłami gdy mam ,,lenia" , lub gdy zwyczajnie czas mnie goni .

Rozmarynowa śląska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozmarynowa śląska

 

  • 2 kiełbasy typu śląska
  • 2-3 średnie cebule
  • 1 kawałek ( mały) gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 listki lubczyku ( może być suszony)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 6- 8 jagód jałowca
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

 

Sposób przygotowania:

Rozmarynowa śląska
Kiełbasę ponacinać w krateczkę . Cebulę pokroić w dość grube pół plasterki i zrumienić na suchej patelni .Dodać olej. Na cebulę dołożyć kiełbasę i podsmażyć na rumiano z obu stron tak by nacięcia się rozwinęły w ,, różyczkę". Owoce jałowca rozgnieść .Wrzucić na patelnię jałowiec ,rozmaryn, lubczyk . Dodać masło i wodę . Zagotować . Po 5 minutach gotowania usunąć rozmaryn .Dusić dalej kilkanaście minut na małym gazie z uchyloną pokrywką by woda odparowała ( ma zostać trochę aromatycznego sosu ). Wyłowić z sosu jałowiec. Dolać śmietankę i gotować na malutkim gazie aż zagęści sos . Doprawić do smaku pieprzem i solą . Podawać z pieczonymi ziemniakami , kluskami lub pieczywem.
Rozmarynowa śląska
Zrumienić na suchej patelni cebulę pokrojoną w piórka
Rozmarynowa śląska
Na cebuli obsmazyć kiełbasę ( wcześniej dolać olej)
Rozmarynowa śląska
Dołożyć przyprawy i podlac wodą- dusić pod przykryciem
Rozmarynowa śląska
Usunąć przyprawy i podlać smietanką - dusić a na końcu doprawić sos