ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ruskie pierogi ala gino

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ruskie pierogi z dodatkiem sera żółtego są o chyba smaczniejsze niż z samego sera białego :)

Ruskie pierogi ala gino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie pierogi ala gino

 

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi ala gino
Mąkę sypiemy na stolnicę, dodajemy szczyptę sody, sól, żółtka i odrobinę wody (wody nie za dużo ja zawsze robię na oko sprawdzając lepkość ciasta). Jak ciasto jest już lekko zagnieciony dodajemy parę kropli oliwy z oliwek.



Oliwa powoduje, że ciasto zyskuje wiele zalet, jak to że jest jedwabiste, smaczne, ma ładny kolor nie klei się do stolnicy jest elastyczne czyli jak mamy dobrze sklejone pierogi i nam pęcznieją przy gotowaniu po prostu dobrze się rozciągają. Po to również dajemy szczyptę sody jako emulgator i ciasto nie pozostaje zakalcowate i przy okazji rosną nam w oczach :).



Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości po czym obieramy i przeciskamy prasownicą do miski. Ser biały przeciskamy przez prasownicę do ziemniaczków. Cebulkę obieramy, siekamy na drobno i smażymy na oleju. Usmażoną cebulę, chłodną nie prosto z patelni dodajemy do farszu.



Żółty ser tary na dużych oczkach dodajemy też sól i czarny pieprz do całości i mieszamy. Jak mamy wszytko gotowe to możemy przystąpić do wycinania kółeczek w cieście wielkość pierogów zależy jakiej używamy formy do wycinania ja używam zawsze puszki po orzeszkach słonych. Puszka ma ostre krawędzie i łatwo się wycina a wielkość mi odpowiada :).



Wycięte krążki zwilżamy wodą dodajemy łyżką farsz do środka tak aby można było łatwo kleić. Teraz najważniejsze klejenie i jak się pewnie orientujecie jest wiele szkół klejenia pierogów. Znam różne techniki lecz ja kleję na tak zwaną falę nie rozklejają się i robi się je łatwo i w miarę szybko oraz wyglądają estetycznie:).



Poklejone pierożki gotujemy w solonej wodzie 3-5 minut mieszając tak aby zawsze się obróciły przy gotowaniu. Ugotowane podajemy gorące ze śmietaną. Możemy również ugotowane chłodne odsmażyć i podać ze śmietaną ja bardziej lubię tą drugą formę są chrupkie i smaczne :). Życzę miłego gotowania i smacznego :)
Ruskie pierogi ala gino
ziemniaki ugotowane przeciskamy przez prasownicę
Ruskie pierogi ala gino
ciasto wyrabiamy na stolnicy wałkujemy od 0,3 do 0,5 mm
Ruskie pierogi ala gino
ser biały przeciskamy przez prasownicę dodajemy ser żółty
Ruskie pierogi ala gino
pierogi kleimy gotujemy w osolonej wodzie i podajemy gorące ze śmietaną