Sposób przygotowania:
Ruskie z wiejskim serkiem
Najpierw przygotowuję farsz.
Ziemniaki, mogą być z dnia poprzedniego, gniotę je tłuczkiem , serki odsączam ze śmietanki, i dodaję do ziemniaków. Cebule obieram, kroję w drobną kosteczkę i przesmażam na złoto na oleju. Dodaję do miski z serkami i ziemniaki , wsypuję przyprawy i mieszam razem.
Odstawiam i zabieram się za ciasto.
Mąkę pszenną i skrobię przesiewam do większej miski. Mleko i wodę odmierzam do garnuszka i lekko podgrzewam, ma być ciepłe nie gorące, następnie wlewam 2 łyżki oleju, mieszam . Całość dodaję do mąki , dosypuję troszkę soli . Zagniatam gładkie ciasto, wałkuję i wykrawam koła, wielkość dowolna. Na środek każdego wykładam farsz, i sklejam pierogi.
Gotuję od razu ( od wypłynięcia około 7 minut, zależy od wielkości, moje miały 14 cm średnicy)
Podaję z przesmażoną cebulką, obficie posypane świeżo zmielonym kolorowym piperzem.
Można także polać stopionym boczkiem ( skwarkami)
Ziemniaki, mogą być z dnia poprzedniego, gniotę je tłuczkiem , serki odsączam ze śmietanki, i dodaję do ziemniaków. Cebule obieram, kroję w drobną kosteczkę i przesmażam na złoto na oleju. Dodaję do miski z serkami i ziemniaki , wsypuję przyprawy i mieszam razem.
Odstawiam i zabieram się za ciasto.
Mąkę pszenną i skrobię przesiewam do większej miski. Mleko i wodę odmierzam do garnuszka i lekko podgrzewam, ma być ciepłe nie gorące, następnie wlewam 2 łyżki oleju, mieszam . Całość dodaję do mąki , dosypuję troszkę soli . Zagniatam gładkie ciasto, wałkuję i wykrawam koła, wielkość dowolna. Na środek każdego wykładam farsz, i sklejam pierogi.
Gotuję od razu ( od wypłynięcia około 7 minut, zależy od wielkości, moje miały 14 cm średnicy)
Podaję z przesmażoną cebulką, obficie posypane świeżo zmielonym kolorowym piperzem.
Można także polać stopionym boczkiem ( skwarkami)
mysza75
zbysiowa
Dziękuję Madziu, miło mi że przywołałam wspomnienia:)
Ela Dz
Madziu a powiedz mi nie przeszkadza Ci posmak skrobi QQ?
zbysiowa
Nie ma posmaku skrobi, może byłby po kartoflance:)