Sposób przygotowania:
Wiśniowe tarty z dyniowymi lodami Cointreau
Lody: Mleko z cukrem zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić a następnie schłodzić w lodówce. Dynię rozmrozić i podgrzewać w rondelku często mieszając, aż odparuje większość płynów i powstanie gęste puree. Zmiksować blenderem, połączyć ze skórką z pomarańczy i likierem. Całość schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas miksując śmietankę, dodawać masę mleczną a następnie dyniową. Mieszankę przełożyć do plastikowego pojemnika z przykrywką. Mrozić ok 8 godzin. Przez pierwsze dwie godziny wyciągać do miksowania (co 30 min), aby lody były bardziej puszyste. Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, zimne masło pokrojone na plasterki i wyrabiać/rozcierać palcami tworząc kruszonkę. Dodać zimną wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Wiśnie umieścić w rondelku wraz z cukrem i podgrzewać aż zaczną bulgotać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wody i zagotować ciągle mieszając. Można dodać sok z cytryny. Wystudzić. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na trzy części (można też upiec jedną dużą tartę)i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowane na grubość ok 4 mm krążki przełożyć na wyłożoną papierem blachę. W miejscu gdzie będą wiśnie, podsypać odrobiną cukru i mąki (wchłoną nadmiar soku). Na środek każdego ciasta rozłożyć wiśnie zostawiając kilkucentymetrowy margines. Brzegi ciasta zawinąć do środka, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok 30 min. Serwować ciepłe z gałką lodów (można też z cukrem pudrem). Smacznego!