Sposób przygotowania:
Ryba duszona
Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do niedużej ilości wrzątku, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przekrojoną na pół cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu. Do wywaru włożyć oczyszczoną, wypatroszoną i umytą rybę, gotować na bardzo małym ogniu.
Z masła lub oleju i mąki przygotować jasną zasmażkę, dodać do niej odrobinę rybnego wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, pokroić w plasterki. Na półmisku ułożyć ziemniaki, na nie ugotowaną rybę, zalać sosem, udekorować posiekaną natką pietruszki.
Z masła lub oleju i mąki przygotować jasną zasmażkę, dodać do niej odrobinę rybnego wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, pokroić w plasterki. Na półmisku ułożyć ziemniaki, na nie ugotowaną rybę, zalać sosem, udekorować posiekaną natką pietruszki.