Sposób przygotowania:
Ryba faszerowana w dzwonkach
Oczyszczoną rybę pokrajać w dzwonka, a następnie zdjąć z każdej porcji skórę, zachowując ją. Oddzielić mięso od ości i razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać startą na tarce cebulę, jajko, sól, pieprz a także odrobinę cukru do smaku i wlać do płaskiego, szerokiego garnka. Zwilżonymi w wodzie rękami nadziewać kawałki skóry mieloną masą. Wkładać nadziane dzwonka do wolno wrzacego wywaru i gotować 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodać do ryby namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Ułożyć porcje w dość dużej salaterce, zalać galaretą i zostawić do zastygnięcia. Podawac rybę wyjętą z salaterki na okrągły półmisek, przybraną cząstkami cytryny i natką pietruszki.