Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba gotowana w sosie czosnkowym

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Oskrobać i oczyścić rybę, pokrajać w nieduże dzwonka, posolić. Warzywa obrać,

Ryba gotowana w sosie czosnkowym

Składniki:

Ryba gotowana w sosie czosnkowym

 

  • 1 kg dowolnej ryby (najlepiej słodkowodnej)
  • duży pęczek wloszczyzny
  • 2 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • listek laurowy
  • natka pietruszki
  • Sos:
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • ok 1/2 szkl oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba gotowana w sosie czosnkowym
Oskrobać i oczyścić rybę, pokrajać w nieduże dzwonka, posolić. Warzywa obrać, pokrajać, dodać cebulę, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, sól, ugotować wywar. Następnie włożyć dzwonka ryby i postawić na małym ogniu. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i zalać sosem czosnkowym: czosnek obrać, utrzeć na miazgę. Żółtko połączyć z musztardą, dodawać stopniowo oliwę i ucierać na jednolitą masę, podobnie jak majonez. Na koniec dodać czosnek, drobno posiekaną kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.

Tagi:

ryba ryby sosy