Sposób przygotowania:
Ryba po birmańsku
Szafran zalać wrzątkiem (łyżka), zostawić na kilka minut. Rybę pokroić w paski posypać solą, glutaminianem sodu, skórką z cytryny i namoczonym szafranem. Po 1 godzinie odsączyć. Startą na tarce cebulę dokładnie utrzeć z posiekanym czosnkiem i mielona papryką. Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę, poprzecinać je na ćwiartki. Obraną kalarepkę i rzodkiew pokroić w słupki, fasolkę na kawałki, a ziemniaki w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.
W płaskim rondlu rozgrzać olej (3-4 łyżki), wrzucić utartą z czosnkiem i papryką cebulę, dodawać kolejno: pomidory (smażyć 2-3minuty), ziemniaki, kalarepkę, fasolkę i rzodkiew(smażyć znów2-3minuty) bulion. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na pozostałym oleju podsmażyć rybę, przełożyć ją do rondla, wymieszać, dodać różyczki kalafiora, wlać sos po rybie i dusić 15-20 minut. Doprawić do smaku pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.
W płaskim rondlu rozgrzać olej (3-4 łyżki), wrzucić utartą z czosnkiem i papryką cebulę, dodawać kolejno: pomidory (smażyć 2-3minuty), ziemniaki, kalarepkę, fasolkę i rzodkiew(smażyć znów2-3minuty) bulion. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na pozostałym oleju podsmażyć rybę, przełożyć ją do rondla, wymieszać, dodać różyczki kalafiora, wlać sos po rybie i dusić 15-20 minut. Doprawić do smaku pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.