buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Ryba po grecku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na wigilijny stół.Polecam

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 5 średniej wielkości cebuli
  • 1 duży seler
  • 1 duża pietruszka korzeń
  • 6 średnich marchewek
  • 1 średniej wielkości por ( tylko biała część )
  • 200ml. oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości )
  • 1 łyżka musztardy ( ostrej )
  • 3-4 liścia laurowego
  • 3-4 ziela angielskiego
  • sól,pieprz,kwasek cytrynowy,cukier do smaku
  • RYBA:
  • 7 szt. fileta z ryby ( panga,mintaj,tilapia,dorsz )
  • bułka tarta,mąka pszenna,jaja do panierki
  • sól,pieprz cytrynowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Warzywa płuczemy,obieramy i kroimy w zapałki (nie trzemy na tarce).Cebulę obieramy,kroimy w piórka.Rozgrzewamy szeroki rondel lub brytfankę wlewamy oliwę i smażymy na niej cebulę lekko ją rumieniąc.Dodajemy wszystkie warzywa.Całość dusimy na małym ogniu.W międzyczasie całą rybę panierujemy i smażymy z obu stron na złocisty kolor.Odstawiamy do wystygnięcia.Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy,musztardę i doprawiamy do smaku.Całość mieszamy,dusimy jeszcze ok.5min.(warzywa mają być chrupkie nie rozgotowane).Odstawiamy do ostygnięcia.po tym czasie przekładamy na przemian do głębokiego naczynia :najpierw sos potem rybę.Dekorujemy cytryną.SMACZNEGO