Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z dorsza
1. Przygotowujemy rybę. FIlety rozmrażamy i oczyszczamy z ości. Umieszczamy je w półmisku i zalewamy mlekiem ponad ich wysokość. Po 20 minutach wylewamy mleko, odciskamy ryby z jego nadmiaru, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kolejne 10 minut. Przygotowujemy na talerzu panierkę z jajka, przyprawy do ryb, papryki ostrej i pieprzu. Na drugim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię. Filety kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy z każdej strony na patelni. Usmażone odkładamy na talerz i na patelnię nakładamy kolejną porcję. 2. Myjemy i obieramy marchew, seler i pietruszkę. Ścieramy je na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podduszamy ją w głębszym rondelku na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy warzywa, cukier i sól oraz podlewamy wodą i dusimy około 15 minut. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę potem dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i sok z cytryny. Mieszamy, dusimy kilka minut, wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. 3. W wysokim półmisku układamy na spodzie rybę. Nakładamy na nią warzywa. Następnie znów nakładamy kawałki ryby i znów farsz. Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.