Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Ryba po grecku z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczne danie stanowiące swego czasu nieodłączny element rodzinnych imieninowych lub urodzinowych spotkań.

Ryba po grecku z dorsza

Składniki:

Ryba po grecku z dorsza

 

  • filety z dorsza (lub miruny) - 750 gram
  • mleko
  • sok z cytryny - kilka kropel
  • przyprawa do ryb - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 duże
  • bułka tarta - do panierki
  • olej ryżowy - do smażenia
  • marchewka - 4 duże
  • pietruszka - 2 duże
  • seler - 1 mały
  • cebula - 1 średnia
  • cukier biały - 1 płaska łyżeczka
  • sok z cytryny - z 1/2 cytryny
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - kilka liści
  • ziele angielskie - kilka ziarenek
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z dorsza
1. Przygotowujemy rybę. FIlety rozmrażamy i oczyszczamy z ości. Umieszczamy je w półmisku i zalewamy mlekiem ponad ich wysokość. Po 20 minutach wylewamy mleko, odciskamy ryby z jego nadmiaru, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kolejne 10 minut. Przygotowujemy na talerzu panierkę z jajka, przyprawy do ryb, papryki ostrej i pieprzu. Na drugim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię. Filety kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy z każdej strony na patelni. Usmażone odkładamy na talerz i na patelnię nakładamy kolejną porcję. 2. Myjemy i obieramy marchew, seler i pietruszkę. Ścieramy je na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podduszamy ją w głębszym rondelku na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy warzywa, cukier i sól oraz podlewamy wodą i dusimy około 15 minut. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Chwilę potem dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i sok z cytryny. Mieszamy, dusimy kilka minut, wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. 3. W wysokim półmisku układamy na spodzie rybę. Nakładamy na nią warzywa. Następnie znów nakładamy kawałki ryby i znów farsz. Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.