Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Ryba w sosie szafranowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szafran namoczyć w odrobinie białego wina. Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej 2 litry wody. Oczyścić, obrać i dodać warzywa.

Ryba w sosie szafranowym

Składniki:

Ryba w sosie szafranowym

 

  • ¾ kg filetów z morskiej ryby
  • 250 g krewetek bez pancerzy (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • BULION
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki pieprzu w ziarnach
  • SOS
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 opakowanie szafranu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie szafranowym
Szafran namoczyć w odrobinie białego wina. Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej 2 litry wody. Oczyścić, obrać i dodać warzywa. Ugotować z cebulą. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą miękkie dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i jeszcze chwilę gotować.

Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do bulionu. Gotować na małym ogniu przez 8 minut.

Zrobić sos - masło podgrzać w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać na wolnym ogniu robiąc zasmażkę, powoli dodawać śmietanę, wino i szafran ciągle mieszając. Odparować alkohol, dodać krewetki i chwilkę podgotować. Na półmisku położyć rybę wyjętą z bulionu, polać sosem. Posypać siekaną natką pietruszki.