Sposób przygotowania:
Ryba w sosie szafranowym
Szafran namoczyć w odrobinie białego wina. Cebulę zeszklić na maśle, dodać do niej 2 litry wody. Oczyścić, obrać i dodać warzywa. Ugotować z cebulą. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą miękkie dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i jeszcze chwilę gotować.
Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do bulionu. Gotować na małym ogniu przez 8 minut.
Zrobić sos - masło podgrzać w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać na wolnym ogniu robiąc zasmażkę, powoli dodawać śmietanę, wino i szafran ciągle mieszając. Odparować alkohol, dodać krewetki i chwilkę podgotować. Na półmisku położyć rybę wyjętą z bulionu, polać sosem. Posypać siekaną natką pietruszki.
Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do bulionu. Gotować na małym ogniu przez 8 minut.
Zrobić sos - masło podgrzać w rondlu, dodać mąkę i energicznie mieszać na wolnym ogniu robiąc zasmażkę, powoli dodawać śmietanę, wino i szafran ciągle mieszając. Odparować alkohol, dodać krewetki i chwilkę podgotować. Na półmisku położyć rybę wyjętą z bulionu, polać sosem. Posypać siekaną natką pietruszki.