Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba z pieczarkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1966

Do wrzącego wywaru z warzyw włożyć filety z oczyszczonej ryby, gotować 8-10 min i

Ryba z pieczarkami

Składniki:

Ryba z pieczarkami

 

  • 1 kg ryby morskiej

 

 

 

  • 2 pietruszki

 

  • pół selera

 

  • 2 cebule

 

 

  • 2 łyżki bufki tartej

 

 

  • łyżka olejuSos:

 

 

  • 2 żółtka

 

 

 

  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Ryba z pieczarkami
Do wrzącego wywaru z warzyw włożyć filety z oczyszczonej ryby, gotować 8-10 min i odcedzić. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki, odparować na rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu. Przygotować sos: łyżkę masła rozetrzeć z mąką, rozpuścić w litrze przecedzonego gorącego wywaru, doprawić solą. Rozmącone żółtka wymieszać z bulką tartą i sokiem z cytryny, rozprowadzić przestudzoną mieszaniną wywaru, tłuszczu i mąki. W wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania ułożyć filety. posypać pieczarkami, polać sosem, skropić pozostałym stopionym masłem i zapiekać do lekkiego zrumienienia. Gotową rybę udekorować natką pietruszki. Podawać z ziemniakami piure lub pieczonymi oraz z surówką.

Tagi:

ryba ryby tarta