Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ryba zasmażana z dodatkiem sosu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepyszna rybka na obiadek

Ryba zasmażana z dodatkiem sosu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba zasmażana z dodatkiem sosu

 

  • 4 płaty miruny
  • 2 łyż.przyprawy do ryb
  • pieprz
  • pół cytryny
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3 rozmącone jajka
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • marchewka
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryba zasmażana z dodatkiem sosu
Mirunę rozmrozić.Obsypać przyprawą do ryb,pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Obtoczyć w mące i jajku i usmażyć na oliwie z oliwek.
Sos;
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę.Czosnek przepuścić przez praskę.Marchewkę obrać i umyć.Pokroić w drobną kosteczkę.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę,marchewkę oraz czosnek.Lekko przesmażyć.Dodać koncentrat pomidorowy.Pomidor umyć i zdjąć skórkę,dodać do koncentratu.Wymieszać.Dolać wodę i poddusić.Pod koniec przyprawić do smaku i wymieszać.Polać sosem rybę i udekorować pietruszką.
Ryba zasmażana z dodatkiem sosu
Rybę należy rozmrozic i pokroić płaty na mniejsze kawałki
Ryba zasmażana z dodatkiem sosu
Po przyprawieniu kawałków ryby należy usmażyć ją w jajku.