Sposób przygotowania:
Rybki w słodko kwaśnej zalewie
Rybki czyścimy, osuszamy po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Układamy je na papierowym ręczniku. Obieramy cebulę, marchew i paprykę. Cebulę kroimy w ćwierć plasterki, marchew i paprykę ścieramy na tarce. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, paprykę i chilli. Wlewamy szklankę wody, dodajemy przyprawy (ziele angielskie,liść laurowy i sól do smaku) - gotujemy aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na końcu dodajemy ocet, miód - mieszamy. Sprawdzamy czy odpowiedni jest smak zalewy. Jeśli jest zbyt kwaśna dolewamy trochę wody, pamiętając jednak, że po zalaniu rybek nie będzie tak intensywna. Doprawiamy solą i chilli ostatecznie. Zalewamy rybki lekko przestudzoną zalewą . Układamy warstwę rybek zalewamy je zalewą z warzywami i tak kolejne warstwy do wyczerpania składników. Po 2-3 dniach rybki można podawać do jedzenia.