jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rybki w słodko kwaśnej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekko pikantne słodko-kwaśne rybki są pysznym daniem obiadowym lub kolacyjnym.

Rybki w słodko kwaśnej zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rybki w słodko kwaśnej zalewie

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rybki w słodko kwaśnej zalewie
Rybki czyścimy, osuszamy po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Układamy je na papierowym ręczniku. Obieramy cebulę, marchew i paprykę. Cebulę kroimy w ćwierć plasterki, marchew i paprykę ścieramy na tarce. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, paprykę i chilli. Wlewamy szklankę wody, dodajemy przyprawy (ziele angielskie,liść laurowy i sól do smaku) - gotujemy aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na końcu dodajemy ocet, miód - mieszamy. Sprawdzamy czy odpowiedni jest smak zalewy. Jeśli jest zbyt kwaśna dolewamy trochę wody, pamiętając jednak, że po zalaniu rybek nie będzie tak intensywna. Doprawiamy solą i chilli ostatecznie. Zalewamy rybki lekko przestudzoną zalewą . Układamy warstwę rybek zalewamy je zalewą z warzywami i tak kolejne warstwy do wyczerpania składników. Po 2-3 dniach rybki można podawać do jedzenia.
Rybki w słodko kwaśnej zalewie
Rybki czyścimy dokładnie po czym je osuszamy
Rybki w słodko kwaśnej zalewie
Smażymy rybki na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
Rybki w słodko kwaśnej zalewie
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulkę, dodajemy pozostałe warzywa, paprykę i chilli.
Rybki w słodko kwaśnej zalewie
Układamy warstwę rybek zalewamy je zalewą z warzywami

Tagi:

śledzie