kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne kotleciki rybne. Przygotowane z dodatkiem szpinaku i kaszy jaglanej. Podane w sosie cebulowym z dodatkiem kurkumy. Polecam.

Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie

Na kotlety :

Na sos:

Na dekoracje:

  • 1 łyżka pokrojonego koperku

Sposób przygotowania:

Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru płynu. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Mięso z ryby mielimy na gładką masę i przekładamy do miski. Dodajemy odsączony szpinak, jajko, kaszę jaglaną i przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i formujemy nieduże kotlety, delikatnie obsypujemy bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Sos: cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. 
Wlewamy połowę mleka i dodajemy przyprawy, podgrzewamy na małym ogniu.
W międzyczasie do reszty mleka wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy na patelnię z sosem i zagotowujemy. 
Kotlety układamy na talerzu i polewamy sosem raz dekorujemy pokrojonym koperkiem.
Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie
Szpinak rozmrażamy na sitku i odciskamy płyn.
Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie
Do pojemnika wkładamy mięso z ryby i mielimy.
Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie
Wszystkie składniki na kotlety wkładamy do miski i mieszamy.
Rybno - jaglane kotlety ze szpinakiem w sosie
Z masy rybnej z dodatkami robimy kotlety.

Tagi:

danie ryba