Sposób przygotowania:
Ryby opiekane w zalawie słodko-kwaśnej
Ryby rozmrozić, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki. Jajka wybić na talerz, rozmącić, dodać szczyptę soli. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Zanurzać ryby najpierw w jajku, a następnie obtaczać w bułce. Smażyć na rumiano z obu ston na rozgrzanym oleju. Do garka wlać 2 litry wody, dodać liście, ziele angielskie, gorczycę i ziarna pieprzu. Cebulę pokroić w talarki i włożyć do wody. Wlać ocet (około 1/2 szklanki, ilość zależy od indywidualnych preferencji, gdy chcemy kwaśniejsze dolewamy więcej octu). Dodać 1 łyżke cukru. Wszystko wymieszać i zagotować. Pogotować około 10 minut. Ostudzić. Zimną zalewą zlać usmażone ryby. Na drugi dzień podawać.