Sposób przygotowania:
Ryż curry z cukinią
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Jabłko obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w małą kostkę.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać masło i roztopić. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, kawałki jabłka, oprószyć curry i smażyć 2 minuty.
Dodać ryż, wymieszać, zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Ryz gotować na małym ogniu, pod przykryciem, 30-34 minut. Jeśli trzeba podlać wodą.
Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na cienkie plastry. Resztę oleju rozgrzać na drugiej patelni i podsmażyć z obu stron plastry cukinii. Posypać mąką, wlać śmietanę i wymieszać. Parę minut gotować, wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Ryz z curry rozłożyć na talerze podgrzane, pośrodku zrobić zagłębienie,wypełnić je jarzynką z cukinii i od razu podawać.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać masło i roztopić. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, kawałki jabłka, oprószyć curry i smażyć 2 minuty.
Dodać ryż, wymieszać, zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Ryz gotować na małym ogniu, pod przykryciem, 30-34 minut. Jeśli trzeba podlać wodą.
Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na cienkie plastry. Resztę oleju rozgrzać na drugiej patelni i podsmażyć z obu stron plastry cukinii. Posypać mąką, wlać śmietanę i wymieszać. Parę minut gotować, wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Ryz z curry rozłożyć na talerze podgrzane, pośrodku zrobić zagłębienie,wypełnić je jarzynką z cukinii i od razu podawać.