misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ryż curry z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryz z curry rozłożyć na talerze podgrzane, pośrodku zrobić zagłębienie,wypełnić je jarzynką z cukinii i od razu podawać..

Ryż curry z cukinią

Składniki:

Ryż curry z cukinią

 

  • cebula
  • czosnek ząbek
  • jabłko kruche
  • masło łyżka
  • oliwa 4 łyżki
  • curry - przyprawa łyżeczka
  • ryż niełuskany 200 g
  • bulion warzywny 400 ml
  • cukinia 600 g
  • mąka pełnoziarnista łyżka
  • śmietana 100 g
  • śmietanka 100 g
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • żółtko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż curry z cukinią
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Jabłko obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w małą kostkę.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać masło i roztopić. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, kawałki jabłka, oprószyć curry i smażyć 2 minuty.
Dodać ryż, wymieszać, zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Ryz gotować na małym ogniu, pod przykryciem, 30-34 minut. Jeśli trzeba podlać wodą.
Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na cienkie plastry. Resztę oleju rozgrzać na drugiej patelni i podsmażyć z obu stron plastry cukinii. Posypać mąką, wlać śmietanę i wymieszać. Parę minut gotować, wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Ryz z curry rozłożyć na talerze podgrzane, pośrodku zrobić zagłębienie,wypełnić je jarzynką z cukinii i od razu podawać.