Sposób przygotowania:
Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki
Fasolę moczymy ok. 10 godz. (najlepiej przez noc) w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli. Przed gotowaniem fasoli zmieniamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotujemy ok. 40 min. Fasolę odcedzamy, płuczemy przegotowaną wodą z nadmiary kminku, wyciągamy ziele i liście laurowe. . W garnku o szerokim dnie wlewamy 5 łyżek oleju, podgrzewamy, dodajemy ryż który prażymy. Dolewamy 400 wrzącej ml wody, dodajemy kostki grzybowe, mieszamy i dusimy na małym ogniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy Mieszanki Włoskiej i podsmażamy ok. 3 min. Warzywa z cebulą, fasolę, dodajemy do ryżu, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy i dolewamy wrzącej wody w zależności od potrzeby gotowania ryżu. Wszystkie składniki powinny być miękkie i przejść się nawzajem smakami. Przed podaniem doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego