mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ryż z groszkiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszne danie jednogarnkowe

Ryż z groszkiem i boczkiem

Składniki:

Ryż z groszkiem i boczkiem

 

  • 1 torebka ryżu
  • 2 szkl mrożonego groszku
  • 60g tłustego boczku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 6 szkl gotowego rosołu drobiowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100g sera żółtego
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż z groszkiem i boczkiem
Boczek pokroić w plasterki. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać oliwę i 2 łyżki masła. Wrzucić boczek i cebulkę. Smażyć 5minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do garnka wlać rosół, włożyć boczek z cebulą, zagotować. Dodać ryż, doprawić pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 20minut, od czasu do czasu mieszając,aż ryż będzie miękki. Dodać pietruszkę i groszek, gotować jeszcze 8minut. Dodać pozostałe masło i ser żółty. Potrawę podawać od razu po przygotowaniu.