suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ryż z pomidorami i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na lekką kolację polecam ryż z pomidorami. Na ok 5 porcji.

Ryż z pomidorami i bazylią

Składniki:

Ryż z pomidorami i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Ryż z pomidorami i bazylią
Torebki z ryżem zanurzamy na chwilę w zimniej wodzie, odsączamy, przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju i dodajemy do ryżu z rosołem, całość gotujemy przez ok 30 min. Pomidory należy sparzyć wodą, a następnie pokroić w kostkę i dodać do gotującej się potrawy, całość gotować jeszcze przez ok 10 na wolnym ogniu, 5 min, przed końcem, dodajemy przyprawy i gotujemy bez przykrycia. Po ugotowaniu całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do momentu roztopienia sera. Podajemy na ciepło.