Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami
Wodę z mlekiem zagotować, dodać łyżeczkę masła, wanilię i szczyptę soli. Opłukany na sicie ryż wsypać do wrzącego mleka, zamieszać, zmniejszyć pod garnkiem płomień i gotować na płycie azbestowej. Gdy ziarenka ryżu będą półmiękkie, zamieszać ryż i zawinąć w koc lub wstawić do nagrzanego piekarnika. Jabłka umyć, obrać, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. W emaliowanym garnuszku rozdusić je z dodatkiem 1 szklanki cukru i cukru waniliowego. Do ugotowanego na sypko ryżu i ostudzonego dodać żółtka utarte z 1/2 szkl. cukru i białka ubite. Do wysmarowanej formy włożyć połowę masy ryżowej, pulpę jabłkową i przykryć pozostałą masą ryżową. Następnie wstawić na półmisek i polać czekoladą rozpuszczoną z 1 łyżeczką masła. Gdy polewa zastygnie udekorować bitą śmietaną. Smacznego