Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryż zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapiekanka z ryżu i jabłek to smaczne danie na słodko.

Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż wypłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować, pod koniec gotowania dodać mleko. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Jajka z cukrem utrzeć, dodać przestudzony ryż i cynamon, wymieszać. 1/3 ryżu wyłożyć do wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Ułożyć warstwę pokrojonych jabłek, przykryć warstwą ryżu, znów ułożyć jabłka, wyłożyć resztą ryżu, wyrównać. Po wierzchu posmarować śmietaną, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiec.